I Sverige finns en hel del olika sorters musikstilar som är mycket populära. En musikstil som hängt med länge i Sverige är dansband. Det är en sorts populärmusik som man oftast dansar pardans till. Det kan vara bugg eller foxtrot, beroende på låten. Andra dansstilar kan också förekomma men dessa två är de mest populära när man vill dansa till dansband. Denna sorts musik är besläktad med flera olika musikstilar, såsom country, schlager, och swing. Vissa menar att det också kan vara besläktat med jazz och rock, men då handlar det mest om de band som var populära under 50- och 60-talet. Själva begreppet dansbandsmusik kom runt slutet av 70-talet eftersom det var först då själva stilen verkligen började bli enhetlig och började även spridas till de andra skandinaviska länderna.

Vissa menar att dansbandsmusik inte är en genre, utan att det handlar om olika låtar som kopplas till andra genrer. Men idag är det så pass klassificerat att det till och med finns en speciell dag – dansbandens dag, den 1 september. Oavsett om man tycker att det är en genre eller inte så går det inte att undgå att det är en populär stil i Sverige. Hur trevligt är det inte att dansa bugg till en härlig dansbandslåt en ljummen sommarkväll?

Olika instrument som oftast ingår i ett dansband

Ett dansband kan bestå av flera olika medlemmar i gruppen som spelar olika sorters instrument. Det kan inkludera en elbas, keyboard, trummor eller elgitarr. Förr i tiden var även dragspel och saxofon mycket populära instrument. Dagens dansband har oftast olika syntar som efterliknar olika instrument. Dansbanden reser runt till olika platser runt om i Sverige för att spela för sina fans och vid olika festivaler. Oftast heter dansbandet som huvudsångaren heter, eller en variant på namnet, men detta är inte alltid en regel.