Under årens gång så har flera olika dansband och dansbandsartister deltagit i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Detta har inneburit både lyckade framgångar men också en hel del floppar. Nedan följer en kort beskrivning gällande dansbandens resa i Melodifestival genom åren.

Både vinnare och förlorare

Självklart så har det funnits både vinst och förlust för dansbanden inom Melodifestivalen och Eurovision Song Contest – precis som för vilken annan genre som helst. Ibland så går låten hem både i Sverige och i övriga Europa, och ibland så förstår tittarna ingenting. Oavsett så gäller det ibland också att ligga rätt i tiden med den låten som man presenterar.

Den absolut största framgången som genren dansband haft i båda dessa tävlingar är tack vare sångerskan Charlotte Nilsson och framträdandet med låten ”Tusen och en natt”, vilket översattes till ”Take me to your heaven”. Denna låt tog inte bara Sverige med storm, utan hela Europa. Men första gången ett dansband vann Melodifestivalen var redan 1977 då gruppen Forbes uppträdde med låten ”Beatles”. Denna låt gick dessvärre inte alls hem hos övriga Europa och man hamnade på en sista placering i Eurovision song contest.

Resan fram till storvinsten 1999 var lite skakig, men man såg att dansbanden sakta men säkert tog sig upp bland placeringarna. 1987 så vann Lotta Engberg Melodifestivalen med låten ”Fyra Bugg & en Coca Cola”, vilket senare blev omskriven till ”Boogaloo”. Hennes framträdanden kammade hem en 12:e placering i Europatävlingen. Sex år senare så uppträdde dansbandet Arvingarna med låten ”Eloise” vilket tog Sverige med storm och ledde till en 7:e placering bland övriga Europeiska länder. Många ungdomar tog Arvingarna till sina hjärtan då bandet hade en mer pop/rock orienterat stil. Barbados deltog flera gånger i Melodifestivalen under början på 2000-talet, men lyckades aldrig riktigt kamma hem någon vinst. Även under de senare åren så har Barbados varit aktiva i Melodifestivalen.