Dansband är populärt inte bara i Sverige utan också i övriga Skandinavien. Det finns flera dansband från andra länder som försökt kvala in till Eurovision Song Contest, men som kanske inte har tagit sig riktigt lika långt som svenska dansband. Bland annat så deltog det norska dansbandet Ole Ivars 2008 i den norska motsvarigheten till Melodifestivalen. Dock tog det sig inte så långt som till Eurovision.

Sverige har flera anledningar att känna sig stolt över de dansband som representerat landet i Eurovision. Det går självfallet inte att skriva denna text utan att nämna Charlotte Nilssons framgång och vinst med låten Tusen och en natt. Hennes bidrag 1999, som översattes till Take me to your heaven blev en stor succé och kammade hem segern 1999 både i Melodifestivalen och Eurovision song contest. Men andra dansband som också haft framgångar inom Melodifestivalen är bland andra Forbes 1977, Lotta Engberg 1987 och Arvingarna 1993. Samtliga vann Melodifestivalen men däremot hade de olika stora framgångar i Eurovision. Det som går hem hos folket i Sverige är inte alltid det som går hem hos folket ute i övriga Europa.

Andra band som tagit sig fram inom dessa tävlingar, efter Charlotte Nilssons storseger, är bland andra Barbados som deltagit flera gånger i den svenska tävlingen. Dansbandet Friends vann 2001 och kammade hem en femteplats i den europeiska tävlingen. 2010 så deltog Highlights och MiS med låten Come and get me now, dock lyckades de inte ta sig speciellt långt. Vidare så deltog också Lasse Stefanz 2011 men inte heller här kammade man hem stora framgångar. Idag ser man att Melodifestivalen blir allt mer blandad vad gäller olika genrer. Populärmusiken är stark och rösterna runt om i hela landet är riktade på nya versioner. Dansband är kanske inte lika häftigt längre, om än så finns det garanterat mycket att ge!