Olika genrer och inriktning inom Melodifestivalen
Melodifestivalen är en mycket populär musikfestival, inte bara i Sverige utan runt om i hela Europa. När melodifestivalen startades så var det vanligt med musik som tillhörde schlagergenren, vilken är inspirerad av pop men med en mer glättig takt. Man såg också många dansband och dansbandsmusik var populärt under Melodifestivalen. Dansbandsartister såsom Lotta Engberg och Kikki Danielsson gjorde succé under 80-talet och hade fina framgångar. Idag är det populärt med ren pop, men även många udda låtar och artister lyckas oftast göra succé under Melodifestivalen.
Dansbandens framgång i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest
I Sverige så vann första dansbandet Melodifestival 1977. Det var Forbes med låten ”Beatles” som kammade hem segern, men vid tävlingen med de övriga länderna i Europa så hamnade bandet på en 18:e plats, vilket var den sista placeringen i hela tävlingen. Först 10 år senare, 1987, kammade dansbandssångerskan Lotta Engberg hem segern med ”Fyra Bugg & en Coca Cola” (omskriven till ”Boogaloo”) i Melodifestivalen. Men när det var dags att tävla i Eurovision Song Contest så hamnade Lotta på en 13:e placering. Dansbandet Arvingarna lyckades 1993 kamma hem vinsten i melodifestivalen med låten ”Eloise”. Framgångarna för dansbands artisterna hade hittills inte varit speciellt lyckade inom Eurovision Song Contest, men sakta men säkert arbetade man sig uppåt bland placeringarna. Arvingarna kammade en sjundeplats i tävlingen.
Det var först 1999 som dansbandsgenren kom att verkligen få ett lyckat genombrott i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Det var med sångerskan Charlotte Nilsson och låten ”Tusen och en natt” (Take me to your heart på engelska) som genomslaget kom. 2001 så framträdde dansbandet Friends med låten ”Lyssna till dit hjärta”, vilka kammade hem segern Melodifestivalen och hamnade på en femte placering i Eurovision. Under senare år så har dansband från andra skandinaviska länder också deltagit i Eurovision, men inte kammat hem någon seger.